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Issue:  
Questions have arisen regarding whether PBCC Section 101.2, Exception # 5 exempts 
Communications Cell Sites and Communications Pedestals from requiring an electrical permit. 
 
Codes: 
PBCC 101.2, Exception #5 states: 
"Installations of communications equipment under the exclusive control of communications 
utilities and located outdoors or in building spaces used exclusively for such installations.  
Communications wiring run inside a building is regulated by this Code." 
 
PBCC 105.2 Electrical #9, Electrical work exempt from permit, states: "Class 2 and Class 3 
control and signal circuits not essential for safety to human life." 
 
PEC Section 90.2(B)(4) states: 
"Installations of communications equipment under the exclusive control of communications 
utilities located outdoors or in building spaces used exclusively for such installations." 
 
PEC Article 100 Definitions – Communications Equipment: 
"The electronic equipment that performs the telecommunications operations for the 
transmission of audio, video, and data, and includes power equipment (e.g., dc converters, 
inverters, and batteries) and technical support equipment (e.g., computers)." 
 
Interpretation:   

PBCC Section 101.2 Exception #5 exempts communications equipment from complying with 
the requirements of the Code if said equipment is under the exclusive control of the 
communications utility.  (Since the Administrative Code does not define communications 
equipment, we rely on the definition found in PEC Article 100.)  Note: the exemption only 
applies to the "communications equipment."  The remainder of the electrical installation must 
comply with the Code and requires a permit. 
 
In the case of the typical cell site project, a Factory Built Building (FBB) is installed housing 
communications equipment to serve the cell tower.  While the communications equipment is 
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exempted from requiring a permit, the FBB installation does require a permit.  The FBB will 
also have lighting and power wiring and equipment that was previously installed at the factory.  
This wiring and equipment will have been inspected by the State of Arizona at the factory and 
therefore is not required to be inspected by the City of Phoenix Electrical Inspector.  However, 
any wiring and equipment that is installed on site falls under the jurisdiction of the City of 
Phoenix.  This includes any wiring and equipment that was not included in the factory 
installation.  The electrical service equipment and/or any site located distribution equipment 
and feeders, up to the point of connection to the FBB, (the first electrical panel included with 
the FBB), and grounding are examples of wiring and equipment installed on site.  Additionally, 
the point of connection to the FBB must be rated for the available fault current specific to the 
site. 
 
In the case of communications pedestals, the answer will depend on the location of the 
installation.   

 
If the pedestal is located on premises, a permit will be required for the power service 
and/or feeder to the pedestal.  Note: the communications equipment is exempt, 
however, the power provided to the communications equipment is not. 
 
If the installation is located in the public way, it is exempt from the requirements of the 
Code per PBCC 101.2 Exception # 2.  


