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The Definition of “Change of Occupancy”  
To Minimize the Application of New Code Requirements 

 
The 2018 International Existing Building Code (IEBC), Section 202, defines change of 
occupancy as follows: “A change in the use of a building or a portion of a building that results 
in any of the following: 1) A change of occupancy classification. 2) A change from one group to 
another group within an occupancy classification. 3) Any change in use within a group for 
which there is a change in application of the requirements of this code.”   
 
Interpretation:   
The new code requirements for a change of occupancy pertain only to those items that are 
required by the new occupancy to be added or altered.  Care must be taken to clarify the 
purpose or level of activity in the building when determining the occupancy classification.  As 
an example, an applicant states that the area altered, which was a card shop, is to be an art 
gallery.  The purpose and level of activity in this example may be the same.  The purpose of 
the card shop is to sell cards and the purpose of the art gallery is to sell art.  The level of 
activity or number of customers is reduced by the card display stands, which could also be true 
for the art gallery displaying artwork on stands throughout the space.  Both the shop and art 
gallery are mercantile occupancies. 
 
 
This policy applies to Tiers 1, 2, and 3 for structures permitted prior to 2000. 
 
Tier 1: 5,000 square foot maximum.  This can include an addition to the existing building. The 

addition cannot exceed 50% of the square footage of the existing building and a 
combined total of 5,000 square feet. 

 
Tier 2: Greater than 5,000 square feet to 25,000 square feet. 
 
Tier 3: Greater than 25,000 square feet to 100,000 square feet and Large Scale Commercial 
Retail as defined in the Zoning Ordinance “big box” (Mercantile Occupancy). 


