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Guidelines for Commercial and Multi-Family Construction 

 
When do you ask for Off-Site Improvements? 
When site improvements and additions are less than 2,000 square feet: 

• No right-of-way dedications, sidewalk easements, or street improvements are required. 

• Driveways do not need to be retrofitted or widened on local streets.  On collectors or 
arterials driveways have to be a minimum of 20 feet wide. 

• If the driveway is less than 20 feet in width on collectors or arterials, consult with Traffic 
Code Consistency Coordinator. 

• No offsite landscape areas are required. 

• Driveways to be changed from Residential to Commercial are required to comply with 
Commercial Standards.  

 
When site improvements, new development, or building additions exceed 2,000 square feet, 
off-site improvements will be required. 
 
When do you require Sewer Improvements? 
Regardless of proposed change of use or change of occupancy, if the existing development is 
on a septic system and has new tenant improvements, remodeling, or additions: 

• If no expansion of the existing septic system is required, no tie into the city of Phoenix 
sewer system is required. 

• If there are additions that will be served by the existing development’s septic system, 
these additions must be certified to be within capacity of the existing septic system.  
Consult Plumbing/Mechanical Reviewer or Code Consistency Coordinator to determine 
septic system capacity. 

• If the existing septic system has to be increased, moved, or a new septic system is 
proposed, then the site must be tied into the existing city sewer main system.  

• A Technical Appeal is required to waive the requirement for sewer main extension. 
 
When do you require Water Improvements? 

• Under City Ordinance Sec. 37-39.  Connection to water mains required:  Where 
property is located upon a street in which a water main is laid, such property shall be 
connected with the water system. These services shall extend at right angles from the 
main to the curb lines and shall be installed in accordance with City Standard Detail. 
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• Under City Ordinance Sec. 37-33 (a).  Extensions in subdivisions, single lot, and 
sub-lot developments and all other developments:  In all new subdivisions and 
single lot developments, and all other developments, other than a single residence on a 
single lot, where the city is to provide water service, the developer shall furnish and 
install in accordance with plans approved by the Planning & Development Director all 
water mains, service connections, valves, fittings and appurtenances within the 
boundary of the development as well as the streets bounding the entire development. 

• Under City Ordinance Sec. 37-33 (c).  Extensions in subdivisions, single lot, and 
sub-lot developments and all other developments: (c):  Where no water main is 
existing along the frontage of a single, existing, residential lot zoned for single-family 
use (R1-6 through Re-43), and the developer of the single lot requests water service, 
sufficient length of main shall be constructed by the developer to extend the new main 
from an existing water main to the point of the requested service connection plus an 
additional ten feet. If the Water and Sewers Director determines after a review of the 
size, length, and location of the line, that an approach main repayment agreement is 
practical, and the applicant desires to enter into such an agreement, the new water 
main shall be constructed to and across the entire lot frontage. 

• Inadequate capacity in the existing water lines – If the existing main cannot provide 
adequate water volumes or fire flow pressures for the anticipated development, a more 
robust water system will be required to connect to existing water lines.  Generally, these 
are looped to connect two different mains to create more pressure. 

• Existing substandard water lines – The existence of older substandard mains will not 
eliminate the requirement of water distribution lines to be constructed along the parcel 
boundaries of new development.  

• A Technical Appeal is required to waive the requirement for water main extension. 
 
When do you ask for a Grading and Drainage Plan? 
When new site improvements and/or building area exceed 2,000 square feet, a Grading and 
Drainage Plan will be required.  Refer to Infill Incentive and Adaptive Reuse policies for 
reduction in retention requirements for these types of developments. 
When new site improvements, total disturbed area, and/or additions are less than 2,000 
square feet, if less than one foot of fill or two feet of cut, the fill does not exceed 100 cubic 
yards, and there are no impacts on adjacent properties: 

• No grading plans or additional retention is required. 

• The new building finish floor elevation can be shown on the Site Plan or Building Plot 
Plan, but this finished floor elevation must be certified by a registered Civil Engineer.  
Flood Plain designation will also be required to be shown on site plan. 

• If new fuel stations are being added to the site, consult with the Civil Code Consistency 
Coordinator. 


