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Issue:  
Phoenix Building Construction Code, section 109.3.2 states: "Electrical Inspections. A rough-in inspection is 
required for all conduit, semi-rigid piping, or wiring after installation but prior to being concealed. A final inspection 
is required when all conduits, wires, fixtures and equipment including covers has been installed and connected, 
but prior to energizing any such circuit or equipment." 
 
New or modified branch circuits, feeders, and equipment must be inspected and approved prior to energizing. The 
City of Phoenix is regulated by the Occupational Safety and Health Act of 1970. Section 1926.416(a) (1) states 
“No employer shall permit an employee to work in such proximity to any part of an electric power circuit that the 
employee could contact the electric power circuit in the course of work, unless the employee is protected against 
electric shock by deenergizing the circuit and grounding it or by guarding it effectively by insulation or other 
means.” However, there are some instances where electrical work must occur on an energized system. Examples 
include: 

• Cases where deenergizing introduces additional or increased hazards (interruption of life support 
equipment, deactivation of emergency alarm systems, shutdown of hazardous location ventilation 
equipment). 
 

• Cases where deenergizing is infeasible due to equipment design or operational limitations (start-up or 
troubleshooting diagnostics and testing). 

 
Interpretation:   
To obtain an inspection for work on an energized system, the following procedure shall be used:  
 

• Submit an Energized Electrical Work Permit (i.e. NFPA 70E, Appendix J) to the Electrical Inspections 
Field Supervisor. This OSHA approved document may be used to document the need for an exception. 
The Field Supervisor will enter this document into the related construction documents file for the project, 
but will not review or approve safety procedures – these are the responsibility of the contractor. Upon 
receipt of the Energized Electrical Work Permit, the Electrical Inspections Field Supervisor may agree to 
accept an Electrical Observation Report in lieu of an inspection by a PDD inspector, for the work done on 
energized equipment. 
 

• New or modified branch circuits, feeders and equipment must be inspected and approved prior to 
commencing the Energized Electrical Work 

 
Electrical Observation by the Registered Design Professional of Record or a Designated Registered Design 
Professional for the project is required. A City of Phoenix electrical inspector need not be onsite for the completion 
of the Energized Electrical Work. The Electrical Observation report, sealed by the Registered Design Professional 
of Record or a Designated Registered Design Professional, shall be delivered to the inspector within 72 hours of 
completion of the Energized Electrical Work. 


