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OBJECTIVE: 
This document provides general guidance and addresses frequently asked questions (FAQs) 
to the applicant regarding the City of Phoenix’s (City’s) approval process for a final plat. For 
more specific plat submittal requirements, refer to final Subdivision Plat Checklist (TRT 00083). 
 
FINAL PLAT OVERVIEW PROCESS: 
1. A final plat should not be submitted until approval has been granted by Preliminary Site 
Plan, Team Leader, or Planning and Development Department (PDD) management. 
 
2. The final plat will be reviewed by multiple disciplines including Civil, Site Planning, Property 
Records, Addressing (for subdivisions), and other applicable City departments if adjacent to 
City-owned property. 
 
3. Once a final plat is approved by all reviewers, all civil engineering plans have been 
approved, and the original is submitted, only then can the final plat be scheduled for PDD 
approval.  
 
4. Submit the final plat (allow a maximum of 60 calendar days for staff review per A.R.S. §9-
835 – actual review time for approval/denial is project based) 
 
5. All required bonds associated with the offsite improvement plans must be posted within 90 
days of PDD approval of the final plat. Bonds must be posted prior to recordation of the final 
plat. No additional notification is given to the customer to prompt this requirement. Posting of 
bonds is the sole responsibility of the applicant once the final plat has been approved by PDD.  
 
6. Final plats are recorded with the Maricopa County Recorder. Please allow a minimum of two 
(2) business days for this action. 
 
NOTE: If an abandonment is applicable, the final plat and abandonment must be recorded 
concurrently. Abandonment must be approved by City Council prior to scheduling plat for 
recording. 
 
FAQ: 
Question: When should signed copies of the final plat be submitted? 
Answer:  After plan approval, the assigned civil reviewer will contact the project professional 
engineer (via phone, email, redline plan set, or checklist) to let them know that the signature 
submittal package, including Mylar or bond originals and copies, can be submitted. 
 
Question:  Who is responsible for posting bonds? 
Answer:  Posting of bonds is the applicant/owner’s responsibility.  Bonds must be posted prior 
to final plat recording. Customer shall notify the civil reviewer once all bonds have been 
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posted. 
 
Question:  Why do civil engineering plans have to be approved before final plat approval? 
Answer:  The City of Phoenix Subdivision Ordinance requires that all civil engineering plans 
be approved and a certificate of approval for engineering plans (Final Plat Memo TRT 00237) 
be received by the City Clerk prior to recording of the final plat (Phoenix City Code Chapter 32, 
Section 32-21.B). This is to ensure that all right-of-way dedicated to the City is improved as 
required by the Subdivision Ordinance. 
 
Question:  Can the ownership be changed on the final plat after PDD approval but before 
recordation? 
Answer:  Yes, however, new originals and copies will be required. The document will be 
rescheduled for PDD approval with an administrative fee of $630** (Customer must work with 
civil reviewer for approval to initiate this process). 
 
Question:  When does a final plat expire? 
Answer:  A final plat will expire if bonds are not posted within 90 days of PDD approval (Sec. 
32-19.B).  Per PCC 32-21 C.1, they can request an extension not to exceed 90 days. 
 
Question:  How current must a Phase I report be at the time of final plat recordation? 
Answer:  A Phase I Environmental Assessment Report must be sealed within 180 days of final 
plat recordation. 
 
Question:  What can I do if I haven’t posted bonds within the 90 days of PDD approval and my 
plat is expiring? 
Answer:  A one-time extension of final plat approval is allowed by submitting a letter stating 
extension request justification with an administrative fee of $450*. Once the extension has 
been approved by the PDD director, the final plat approval will be extended for no more than 
90 days from original PDD approval date (Customer must work with civil reviewer for approval 
to initiate this process a minimum of 14 days before expiration). 
 
Question:  What can I do if the one-time extension has expired and no bonds have been 
posted? 
Answer:  If no changes have been made to the final plat, the original document will be 
rescheduled for PDD approval with an administrative fee of $630**.  However, if any changes 
are made to the final plat, the submittal process will start over. 
 
 
*$150/hour minimum 3 hour 
**Half of the original $1260 final plat fee 


